Pobierz najnowszy raport: "Przygotuj się na rekrutację IT w 2024 roku - Rynek pracy IT w Polsce"

Pobierz raport
Top Emerging Finance Jobs in 2023

Najpopularniejsze stanowiska pracy w finansach w 2023 roku

Branża finansowa zawsze była sektorem dynamicznym i stale ewoluującym, a rok 2023 nie jest wyjątkiem. Wraz z postępem technologicznym i zmianami w światowej gospodarce, branża finansowa była świadkiem transformacji w ciągu ostatnich kilku lat. Ta transformacja stworzyła nowe możliwości w sektorze finansowym, a dzięki odpowiednim umiejętnościom wiele osób może zapewnić sobie lukratywną i satysfakcjonującą karierę w finansach. W tym artykule omówimy niektóre z najpopularniejszych zawodów finansowych w 2023 roku. Więcej możesz też przeczytać w naszym raporcie o rynku rekrutacyjnym w branży finansowej, który może wesprzeć w działaniach rekrutacji pracowników do działów finansowych.

Rekrutacja pracowników do finansów - stanowiska

Analityk Danych

Analitycy danych są odpowiedzialni za gromadzenie, analizowanie i interpretowanie dużych ilości danych w celu identyfikacji wzorców i trendów. Pomagają organizacjom podejmować decyzje oparte na liczbach i optymalizować procesy biznesowe. W miarę wzrostu znaczenia danych, analitycy będą nadal poszukiwani w sektorze finansowym. Kandydaci z doświadczeniem w analizie danych, uczeniu maszynowym i statystyce będą dobrze przygotowani do znalezienia pracy w tej dziedzinie.

Raport 2023 rekrutacja w finansach

Blockchain Developer

Technologia Blockchain rewolucjonizuje branżę finansową, zapewniając bezpieczną i przejrzystą platformę do transakcji finansowych. Blockchain Developerzy projektują, rozwijają i utrzymują systemy blockchain, które obsługują różne aplikacje finansowe, takie jak waluty cyfrowe, inteligentne kontrakty i śledzenie aktywów. Ponieważ technologia blockchain nadal nabiera rozpędu, zapotrzebowanie na Blockchain Developerów będzie nadal rosło.

Next Technology Professionals - rekrutacja IT, inżynieria, finanse

Risk Manager

Risk Managers są odpowiedzialni za identyfikację i łagodzenie potencjalnych zagrożeń, które mogą mieć wpływ na wyniki finansowe firmy. Pomagają organizacjom poruszać się po niepewnościach, dostarczając oceny ryzyka i opracowując strategie zarządzania nim. Zarządzanie ryzykiem to kluczowa funkcja w branży finansowej, dlatego w 2023 r. zapotrzebowanie na tych specjalistów będzie nadal duże.

Financial Planner

Financial Planners pomagają osobom fizycznym i firmom opracowywać długoterminowe plany finansowe, które pomagają im osiągnąć ich cele finansowe. Oceniają sytuację finansową swojego klienta i rekomendują odpowiednie strategie inwestycyjne, plany emerytalne i planowanie majątku. Ponieważ osoby fizyczne i firmy stają się bardziej kompetentne w zakresie finansów, zapotrzebowanie na planistów finansowych będzie nadal rosło.

Compliance Officer

Compliance Officers są odpowiedzialni za zapewnienie, że organizacje przestrzegają wymogów prawnych i regulacyjnych. Opracowują zasady i procedury, które zapewniają zgodność z przepisami prawa, regulacjami i standardami branżowymi. Wraz z rosnącym naciskiem na ład korporacyjny i zgodność z przepisami, zapotrzebowanie na specjalistów ds. zgodności w branży finansowej będzie nadal rosło w 2023 r.

Specjalista ds. Cyberbezpieczeństwa

Specjaliści ds. cyberbezpieczeństwa są odpowiedzialni za ochronę danych finansowych organizacji przed cyberatakami. Projektują i wdrażają środki bezpieczeństwa w celu ochrony poufnych informacji finansowych przed nieautoryzowanym dostępem, kradzieżą lub uszkodzeniem. Ponieważ cyberprzestępczość wciąż rośnie, specjaliści w tej dziedzinie będą nadal poszukiwani w branży finansowej.

Rekrutacja pracowników w finansach

Jak znaleźć pracowników do działu finansów, bankowości lub księgowości? Rekrutacja w finansach to obszar dobrze nam znany jako agencji rekrutacyjnej. Chętnie pomożemy Ci znaleźć najlepszych pracowników do działu finansów. Potrafimy znaleźć: Regionalnego Dyrektora Finansowego, Dyrektora Finansowego / Chief Financial Officer (CFO), Menedżera Finansowego, Analityka Finansowego / Biznesowego, Kontrolera Finansowego / Biznesowego, Audytora Wewnętrznego / Zewnętrznego, Głównego Księgowego, Kontrolera Finansowego, Finance Business Partnera, Compliance Officera / Managera, Menedżera/Kierownika ds. Podatków, Samodzielnego Księgowego oraz Księgowego.

Branża finansowa oferuje szeroki wachlarz ekscytujących i pełnych wyzwań możliwości kariery. Ponieważ technologia nadal przekształca sektor finansowy, kandydaci posiadający odpowiednie umiejętności będą dobrze przygotowani do osiągnięcia satysfakcjonującej kariery. Sześć wschodzących zawodów finansowych omówionych w tym artykule to tylko kilka z wielu możliwości dostępnych dla osób poszukujących kariery w finansach w 2023 roku.

Jeśli zastanawiasz się nad zatrudnieniem specjalistów ds. finansów, jako agencja rekrutacyjna chętnie podzielimy się naszą wiedzą na temat aktualnego rynku pracy. Skontaktuj się z nami, aby umówić się na darmową konsultację.